jadi-ejen-prudential-bsn-takaful-team-enzo

HIBAH VS WASIAT

Assalamualaikum dan Selamat Pagi. Sedikit perkongsian pada pagi ini.

Ingin Mendapatkan Penerangan Percuma Berkenaan Produk Prudential BSN Takaful? Hubungi Kami

ENZO Group – Prudential BSN Takaful Agent

Mohd Harith Bin Hasim +6012-6345664

Bac. Hons Mechanical Engineering

Nurliza Binti Md Sanusi +6012-6635163

Bac. Hons Electrical Engineering

klik sini pakartakaful

jadi-ejen-prudential-bsn-takaful-team-enzo

JOM NILAI HUTANG ANDA

1. Pernah tak anda kira berapa nilai HUTANG ANDA?

2. Siapa yang akan langsaikan HUTANG anda hari ini jika anda meninggal semalam?

3. Jika rumah anda sudah percuma selepas anda meninggal, bagaimana pula dengan bill elektrik, bill air, bill astro, bill indah water, cukai pintu, cukai tanah, bill internet dan lain2 yang perlu dibayar setiap bulan atau tahunan?

4. Berapa simpanan anda sekarang yang boleh digunakan untuk selesaikan masalah 1 dan 3?

Inilah soalan yang selalu aku tanya bila aku jumpa prospek atau kawan2.

hutang

Jika anda sedar yang simpanan anda masih kurang dari RM200,000. Anda sangat perlukan takaful.

Credit to Nakhaie

Ingin Mendapatkan Penerangan Percuma Berkenaan Produk Prudential BSN Takaful? Hubungi Kami

ENZO Group – Prudential BSN Takaful Agent

Mohd Harith Bin Hasim +6012-6345664

Bac. Hons Mechanical Engineering

Nurliza Binti Md Sanusi +6012-6635163

Bac. Hons Electrical Engineering

klik sini pakartakaful

jadi-ejen-prudential-bsn-takaful-team-enzo

AYAT POWER TAKAFUL NO 2

AYAT POWER TAKAFUL NO 2

Tayar spare :-
Duduk dalam bonet akan digunakan bila ada masalah pada tayar yang lain..

Tapi tak guna juga kalau ada tayar spare..tayar spare bocor..

Masa ni contact kawan2..kawan boleh tolong lagi bawak tayar lain..
===============================

tayar-spare

Medical card :-
Duduk dalam beg duit atau handbag dan akan digunakan bila nak buat rawatan.

Tapi tak guna juga kalau ada medical card benda dah lapsed..

Masa ni kalau minta tolong kawan nak pinjam 30,000 untuk buat rawatan cepat..mungkin susah sikit kawan nak tolong..

Jadi kepada anda yang dh ada polisi..harap jaga la polisi anda betul2..

Ramai orang lebih sayangkan kereta dari nyawa dan kesihatan..

Credit to Nakhaie

Ingin Mendapatkan Penerangan Percuma Berkenaan Produk Prudential BSN Takaful? Hubungi Kami

ENZO Group – Prudential BSN Takaful Agent

Mohd Harith Bin Hasim +6012-6345664

Bac. Hons Mechanical Engineering

Nurliza Binti Md Sanusi +6012-6635163

Bac. Hons Electrical Engineering

klik sini pakartakaful

jadi-ejen-prudential-bsn-takaful-team-enzo

AYAT POWER TAKAFUL NO 1

AYAT POWER TAKAFUL NO 1

“Aku tak perlu takaful-takaful ni, aku percaya pada rezeki Allah, nak buat perlindungan apa lagi, kalau dah nak mati, mati je la bukan boleh ubah apa pun.”

Memang betul kalau dah sampai ajal kita akan mati, tapi tuan nak mati yang macam mana?

Mati meninggalkan HUTANG atau mati meninggalkan WANG?

Apa guna amalan tuan selama ni jika roh tergantung disebabkan HUTANG.

Bagaimana nasib ANAK-ANAK DAN ISTERI? makanan, pakaian, pendidikan dan keselesaan tempat tinggal untuk mereka? Tahukah apabila tuan meninggal, segala harta dan wang simpanan akan dibekukan.

Kalau tuan pergi OUTSTATION pun tuan akan tinggalkan wang belanja untuk keluarga, tu baru outstation pun dah tinggalkan wang, padahal baru tinggal 5 hari.

hutang-laibility

Cuba bayangkan kalau tinggal keluarga untuk selamanya, berapa yang patut tuan sediakan?

Credit to Nakhaie

Ingin Mendapatkan Penerangan Percuma Berkenaan Produk Prudential BSN Takaful? Hubungi Kami

ENZO Group – Prudential BSN Takaful Agent

Mohd Harith Bin Hasim +6012-6345664

Bac. Hons Mechanical Engineering

Nurliza Binti Md Sanusi +6012-6635163

Bac. Hons Electrical Engineering

klik sini pakartakaful

jadi-ejen-prudential-bsn-takaful-team-enzo

NAK BISNES KENA ADA BIG WHY

NAK BISNES KENA ADA BIG WHY

BIG WHY
———————
BIG WHY ni maksudnya kenapa kita mahu lakukan sesuatu perkara tu dengan bersungguh sungguh.

Orang bisnes wajib ada BIG WHY.
BIG WHY ni bukan sahaja kita nak KAYA dan BERJAYA, tapi untuk ape dan kenapa kita nak berjaya

Kalau kita cakap kita sungguh sunguh berusaha sebab nak DUIT, pikir kan duit tu kamu nak manfaat kan untuk apa, dengan nilai duit tu ape yang kamu nak lakukan.

MAKIN banyak BIG WHY kamu makin kuat dan tinggi MATLAMAT kamu akan tercapai.

Senaraikan sekurang2 -nya 20 BIG WHY kamu kenapa kamu lakukan sesuatu perkara.

big-why

Amik kertas dan simpan dalam DIARI.

Anda Nak Bisnes Dengan Modal Kecil Tapi Pulangan Lumayan. Berminat Jadi Ejen Prudential? Hubungi Kami

ENZO Group – Prudential BSN Takaful Agent

Mohd Harith Bin Hasim +6012-6345664

Bac. Hons Mechanical Engineering

Nurliza Binti Md Sanusi +6012-6635163

Bac. Hons Electrical Engineering

klik sini pakartakaful

jadi-ejen-prudential-bsn-takaful-team-enzo

JOM HADAPI INFLASI

PERITNYA INFLASI TAHUN 2016 NIH…

Hari ini saya ingin menulis berkenaan inflasi, kalau dilihat keadaan diluar sana saya rasa ramai yang struggle dan ikat perut rasanya terutama kepada mereka yang tinggal di kawasan bandar-bandar besar. Sebab di takuti kita ini tidak sedar apa yang berlaku dengan iniflasi, bila tersedar takut semuanya sudah terlambat, macamana nak faham apa itu inflasi, mudah sahaja, kalau tahun lepas kita minum teh tarik rm1.50 tetapi hari ini kalau kita minum teh tarik yang sama harga rm2.0o maka boleh di katakan bahawa kadar kenaikan inflasi teh tarik tersebut adalah sebanyak 25%, jadi kalau kita ada duit rm1000 pada tahun lepas, jadi untuk tahun ini maka nilainya pada tahun ini sudah berkurangan sebanyak rm250 kalau kita bandingkan dengan teh tarik tarik tadi. Kenapa saya bandingkan dengan teh tarik? kerana teh tarik minuman yang selalu orang minum dan kerap. Jadi bayangkan jika kenaikan gaji anda kurang dari 10% maka anda di dalam masalah besar, itu belum ambil kira kenaikan keperluan asas dan tempat tinggal. Dimana anda habiskan wang gaji anda?

Biar saya listkan perbelanjaan standard masakini di bandar-bandar besar, rasanya betul kot, kalau tak betul, tolong betulkan saya.

  1. Bayaran ansuran rumah
  2. Bayaran ansuran kereta
  3. Bayaran pinjaman peribadi
  4. Bayaran kredit kad
  5. Minyak kereta
  6. Bayaran parking
  7. Bayaran tol
  8. Bil air
  9. Bil letrik
  10. Bil broadband
  11. Bil astro
  12. Road tax dan insuran kereta (setahun sekali)
  13. Cukai pintu (setahun sekali)
  14. Perbelanjaan anak sekolah
  15. Barangan dapur dan keperluan harian rumah
  16. Yuran sekolah (setahun sekali)
  17. Perbelanjaan anak ke sekolah
  18. Penjagaan anak di nursery @ pembantu rumah
  19. Perbelanjaan penyelengaraan kereta
  20. Pemberian kepada ibubapa
  21. Perbelanjaan musim perayaan
  22. Menunaikan Zakat
  23. Cukai pendapatan
  24. Merokok (sekiranya merokok)

Jadi bandingkan pendapatan anda adakah???

Pasif Income > Active Income > Perbelanjaan

Sekiranya masih belum anda perlu membuat sesuai dalam hidup anda, mungkin mengambil peluang membina kerjaya bersama kami sebagai Ejen Prudential BSN Takaful

Dan bayangkan juga apa yang akan berlaku kepada keluarga anda sekiranya sesuatu berlaku kepada anda. Bagaimanakah mereka akan meneruskan kehidupan sekiranya tiada perlindungan takaful, bagaimana boleh mereka menyelesaikan perbelanjaan yang saya listkan tadi setiap bulan?

Fikir-fikirkan

Hubungi kami untuk rundingan PERCUMA

ENZO Group – Prudential BSN Takaful Agent

Mohd Harith Bin Hasim +6012-6345664

Bac. Hons Mechanical Engineering

Nurliza Binti Md Sanusi +6012-6635163

Bac. Hons Electrical Engineering

klik sini pakartakaful